måndag 31 maj 2010

Luffarslöjd: Ljusstake

Här är min första ljusstake gjord av ståltråd, hur kul som helst!




Pärlor som dekoration:







Ett tips är att använda handskar, man skär sig lätt på trådändarna...(byxor är också bra...)




fredag 28 maj 2010

Min nya matkasse

Jag gillar verkligen inte det här med plastpåsar. Det är verkligen en onödig grej som vi alla tar för givet, alltid slänger man upp några påsar sist på rullbandet i affären. Säg att man handlar i snitt 2 gånger i veckan med 2 påsar för 2:- styck, det blir 208 påsar för 416:- på ett år! Och det är bara i matbutiken, sen tillkommer också alla påsar som man får när man köper kläder, skor och prylar. Ja nästan allt som vi konsumerar bär vi glatt hem i våra plastpåsar som är översållade med reklam. Om man ska hårddra det hela så kan man påstå att vi betalar för att göra reklam för den affär vi just handlat i! (egentligen inte alls att hårddra...)

Många plastpåsar är i alla fall tillverkade av återvunnen plast men det känns ändå som en onödig påfrestning för vår miljö.

Det är därför ansvarsfullt, ekonomiskt och miljövänligt att använda tygkassar! Särskilt om man återanvänder något tyg, då får man ju också (förhoppningsvis) en påse som också är snygg.


Så här gjorde jag min: klipp upp en påse och använd som mall eller freestylea efter önskvärda mått! Här är min påse. Som jag oftast glömmer att ta med till affärn...







Med inspiration av: http://solfjader.blogspot.com/2009/10/sy-en-tygpase-som-en-plastpase.html

onsdag 19 maj 2010

Projekt; Plantering NO 1

START: 100503




100518






Älskade Återbruk...

Att återanvända, ta till vara på sådant som annars skulle kastats, helt enkelt ge något befintligt ett nytt användningsområde. Vår totala sopmängd kan minskas mer, att ändra enkla vardagsrutiner hjälper mycket!

Argumentet att det inte gör någon skillnad vad som görs på individnivå, håller inte. "Många bäckar små blir till stor å"... Hållbar förändring startas ju (oftast) av gräsrötterna.

Här har gamla glasburkar blivit ljuslyktor att hänga utomhus.





Ljushållarna har jag gjort av blankglödgad najtråd som jag snurrat med hjälp av en skruvdragare.




Sen använder man olika tänger för att forma metallen och skapa den design man vill ha! Man kan också dekorera med andra saker, bara att använda fantasin!





TESTA SJÄLVA VETTJA!



tisdag 11 maj 2010

Badrumshyllan

Min tanke är att man ska kunna använda hyllan från två håll; tröttnar man så vänds den upp och ner. Hyllutrymmet är detsamma men den får ett annat uttryck, som sagt omväxling förnöjer!




Gjord i Körsbärsträ som oljats in.




Den här hyllan är jag riktigt nöjd med, blir glad av att se den varje morgon!



Sänggaveln


Mitt första egna projekt blev den här sänggaveln som jag gjort från skiss till färdigställd möbel.



Målningen tog mer tid och pengar än materialet och byggnationen...




Så här blev den att se ut!




Använde tårtpapper som en diskret detalj i kontrast till den djärva svarta markeringen av hyllan. Kände att jag ville försöka skapa någon slags balans.




Nybörjarmisstag & tålamodsprövningar i massor!

Började min utbildning till möbelsnickare den 11:e januari 2010. Det har varit en dröm i många år men först nu har det blivit dags för mig att gå emot rädslan och satsa på det här fullt ut!

Vårt första (och enda obligatoriska) projekt var att göra en pall, jag behövde en bänk till min hall så jag gjorde om ritningen till något jag behövde och ville ha.

Ovana med maskinerna blandat med stressig prestationsångest resulterade i en del fel och jävligheter men jag lärde mig massor med bänkbygget. "Lim och ett glatt humör löser alla problem!" som en av lärarna brukar säga.


Här är min första möbel någonsin!